Orasul Bals
DIN ACEEASI CATEGORIE:
Galerie foto
Investiţii
Monografie
Harta orasului Bals
CAPITOLUL I. ASEZARE GEOGRAFICA, SCURT ISTORIC
Art.1. Orasul Bals este situat in partea de vest a judetului Olt, la 44o21′ latitudine nordica si la 45o5′ longitudine estica si se intinde pe o suprafata de 37 kmp, de o parte si de alta a cursului mijlociu a raului Oltet, important afluient al Oltului, ce o segmenteaza in doua parti egale. Orasul se invecineaza: la est cu comunele Bobicesti si Birza, la vest cu judetul Dolj, la nord cu comuna Oboga si la sud cu comuna Voineasa.
Cercetarile arheologice efectuate pe raza orasului Bals, au scos la iveala dovezi care atesta locuirea acestor meleaguri din cele mai vechi timpuri.
Despre atestarea localitatii Bals, au existat mai multe variante:
Petre Voievod, in anul 1564, da in stapanire boierului Oprea o parte din mosia Balsului, iar mai tarziu Mihai Viteazu intareste dreptul de proprietate capitanilor Buzesti asupra mosiei Corbeni, componenta a localitatii Bals. Toate aceste hrisoave dovedesc ca localitatea Bals a fost asezata pe valea Oltetului, inainte de anul 1450.
Balsul, fiind asezat la rascrucea celor doua mari targuri, Craiova si Slatina, a devenit un loc de popas, de schimburi de produse, polarizand in jurul sau toate asezarile rurale de pe valea Oltetului de la comuna Iancu Jianu pana la comuna Dobrun.
Asa se face ca, intr-o perioada relativ scurta, apar in localitate edificii economice, bancare, ateliere in care se practicau diferite mestesuguri, o retea de pravalii si magazine mixte, care raspundeau intr-o mare masura cerintelor locuitorilor din zona.
Treptat, Balsul se transforma intr-un centru administrativ cu institutii administrativ-legisletive corespunzatoare timpului, devenind plasa, cu o judecatoria, o tipografie, cu mori, o presa de ulei, o fabrica de spirt, trei banci (de scont, de credit si agricola) si un atelier mecanizat cu munca salariata pe fondul careia a luat fiinta o fabrica moderna Dumitrescu si fii care a influientat in mod substantial mentalitatea si modul de viata al localnicilor, aceasta fabrica in perioada comunista a purtat numele Jiul , iar dupa Revolutie se numeste Societatea Comerciala TERMEX SA Bals.
Cu toate acestea, ponderea in economia localitatii o detinea agricultura, care n-a adus mari satisfactii intrucat se practica rudimentar, iar proprietatea era faramitata.
De-a lungul timpului, localitatea cunoaste transformari importante. In perioada 1921-1950 a fost comuna urbana, timp de 3 ani, intre 1950-1953 a fost din nou comuna rurala, din 1954 a redevenit comuna urbana.
In perioada 1954-1968 Balsul este resedinta Raionului Bals.
In ceea ce priveste originea numelui localitatii Bals, s-au emis noi ipoteze, din lipsa de probe de documente concludente, este greu sa alegi pe cea mai buna. Una din aceste ipoteze sustine ca Balsul isi poarta numele de la paraul Balsita.
O alta ipoteza sustine ca Balsul isi poarta numele de de la cuvantul turcesc Balis, care inseamna miere, in aceasta localitate existand o zona apicola intinsa din care se furniza miere turcilor.
Alta ipoteza este ca numele de Bals vine de la numele unui boier pe nume Bals asezat pe aceste meleaguri in urma invaziei turcilor in secolele V-VI.
CAPITOLUL II. CONSILIUL LOCAL ORAS BALS
Art.2. (1) Consiliul Local oras Bals este compus ddin consilieri alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat in conditiile stabilite de Legea privind alegerile locale.
(2) Consiliul Local are initiativa si hotaraste, in conditiile legii, in toate problemele de interes local, cu exceptia celor care sunt date prin lege in competenta altor autoritati publice, locale sau centrale.
(3) Consiliul Local se alege pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau catastrofa.
(4) Consiliul Local isi exercita mandatul de la data constituirii pana la data declararii ca legal constituit a consiliului nou-ales.
(5) Consiliul Local se intruneste in sedinte ordinare lunar, la convocarea primarului.
(6) Consiliul Local se poate intruni in sedinte extraordinare, la cererea primarului sau a cel putin doua treimi din numarul membrilor consiliului.
(7) Sedintele Consiliului Local sunt conduse de un consilier ales conform Regulamentului de functionare a Consiliului.
CAPITOLUL III. POPULATIA
Art.3. (1) Dupa datele statistice, ritmul de crestere a populatiei a fost relativ mic, aproximativ 1700 de persoane la 10 ani.
In anul 1864 Balsul numara 1700 de locuitori. In anul 1884 numara 2500 de locuitori. In anul 1921 Balsul avea 5000 de locuitori.In anul 1938 numara 5300 de locuitori. In anul 1948 Balsul numara 6128 de locuitori.
La data de 1 iulie 1973 orasul Bals avea o populatie de 11.578 locuitori, dintre care 5979 barbati si 5599 femei.
In anul 1992, orasul Bals avea o populatie de 24.560 locuitori, dintre care 12.500 barbati si 12.060 femei; de nationalitate romana sunt 24.453 cetateni, 9 de nationalitate maghiara, 7 de nationalitate germana, 115 rromi, un ucrainean, 3 sarbi, 2 evrei, 5 bulgari, un ceh si 2 greci.
La recensamantul populatiei din anul 2002, orasul Bals numara 21.194 locuitori, din care: 10.823 barbati si 10.371 femei. Orasul propriu-zis numara 19.231 locuitori, iar localitatile componente numara: 444 locuitori Romana; 795 locuitori Corbeni si 724 locuitori Teis.
(2) In ceea ce priveste structura etnica avem: 20.552 romani, 16 maghiari, 619 rromi, 2 germani, un ucrainean, un turc, un chinez si 2 cetateni de alta etnie.
(3) In ceea ce priveste structura religioasa, avem: 21.043 ortodocsi, 8 romano-catolici, 2 reformati, 36 baptisti, 19 penticostali, 47 adventisti de ziua a saptea, 32 de alta religie si 5 atei.
(4) In ceea ce priveste structura dupa limba materna avem: 20.651 romani, 4 maghiari, 534 romanes, un german, un ucrainean, un rus, un chinez si un cetatean de alta limba materna.
CAPITOLUL IV. AUTORITATILE ADMINISTRATIEI PUBLICE ORASENESTI
Art.4. (1) Autoritatile administratiei publice orasenesti, prin care se realizeaza autonomia locala, este Consiliul Local orasenesc ca autoritate deliberativa si primarul orasului Bals, ca autoritate executiva, cu sediul in orasul Bals, strada Nicolae Balcescu, nr.14.
Consiliul Local compus din consilieri si primarul sunt alesi prin vot universal egal, direct si liber exprimat, in conditiile stabilite de legea privind alegerile locale.
(2) Consiliul Local si primarul functioneaza ca autoritati ale administratiei publice locale si rezolva treburile publice din orasul Bals, in conditiile legii.
CAPITOLUL V. CAI DE COMUNICATII SI CATEGORIA ACESTORA
Art.5. (1) Orasul Bals dispune de o retea stradala in lungime de 49 km si este strabatut de la Est la Vest de Drumul European E70.
(2) Prin orasul Bals trece calea ferata Craiova-Slatina-Pitesti-Bucuresti.
(3) Orasul Bals dispune de un numar de 45 de strazi.
(4) Transportul urban este asigurat de 5 autobuze si 3 microbuze.
CAPITOLUL VI. INVATAMANT
Art.6. (1) La nivelul orasului Bals functioneaza 21 unitati de invatamant, din care: 5 gradinite, o scoala generala cu clasele I-IV; 4 scoli generale cu clasele I-VIII; 3 unitati de invatamant liceal; 2 scoli profesionale de ucenici; 2 scoli postliceale si 4 scoli speciale.
(2) In oras functioneaza si o filiala a universitatii PRO HUMANITAS Bucuresti, cu urmatoarele 4 facultati: Psihologie, Stiinte educative, Asistenta sociala si Colegiu de institutori.
CAPITOLUL VII. CULTURA
Art.7. (1) In domeniul culturii, dintre institutiile reprezentative mentionam: Biblioteca oraseneasca Petre Pandrea , cu un fond de carte de peste 35.000 de volume, doua case de cultura cu o capacitate de 600 de locuri, un cinematograf modern cu 500 de locuri si un punct muzeistic cu exponate de olarit (o sectie de ceramica a Muzeului Judetean Olt).
Anual, in luna iunie are loc festivalul etnofolcloric Pomul Vietii.
Ca personalitati mai insemnate care s-au ridicat din orasul Bals, au fost: Petre Pandrea si Mihail Drumes.
CAPITOLUL VIII. TURISMUL
Art.8. (1) Orasul Bals beneficiaza de o amplasare geografica, care faciliteaza turismul. Cuprinde un obiectiv turistic la Padurea Sarului cu o capacitate de 60 de locuri, avand un popas si un restaurant.
(2) In partea de sud-vest, la poalele colinei Miinesti, se gaseste o manastire cu acelasi nume Manastirea Miinesti.
(3) La nivelul orasului Bals, functioneaza o agentie de turism S.C. ELITUR TRANS SRL, care organizeaza atat transport intern, cat si transport extern.
CAPITOLUL IX. SANATATE
Art.9. (1) In domeniul sanatatii, in orasul Bals functioneaza un spital cu patru sectii de specialitate, o policlinica cu ambulator de specialitate pentru 13 cabinete, un dispensar urban cu doua profile – pentru adulti si pediatrie, doua dispensare scolare, trei dispensare de intreprindere si cinci farmacii.
CAPITOLUL X. ASISTENTA SOCIALA
Art.10. (1) In ceea ce priveste asistenta sociala, la nivelul orasului Bals functioneaza un serviciu de asistenta sociala, in cadrul primariei orasului Bals, care face parte din serviciul Administratie Publica Locala.
CAPITOLUL XI. MASS-MEDIA
Art.11. (1) La nivelul orasului Bals avem o statie de radioficare si televiziune prin cablu.
(2) Presa este reprezentata prin subredactii ale principalelor ziare judetene si regionale: Riposta, Gazeta Oltului, Oltpress, Oltul,Editie Speciala de Oltenia.
CAPITOLUL XII. ECONOMIA
Art.12. (1) Cele mai reprezentative societati comerciale de pe raza orasului Bals sunt: SMR Bals, INSTIRIG Bals, TERMEX Bals. Functioneaza o societate agricola AGROMEC si peste 800 de agenti economici.
CAPITOLUL XIII. SERVICII PUBLICE
Art.13. (1) In orasul Bals au fost infiintate unitati de prestari servicii catre populatie in domeniile: reparatii auto, eletrocasnice, ateliere de tamplarie, confectii textile, etc.
(2) Activitatea financiar-bancara este asigurata prin patru servicii bancare: Banca Comerciala Romana, Banca Agricola, Banca Populara si CEC.
CAPITOLUL XIV. PATRIMONIUL ORASULUI BALS
Art.14. (1) Patrimoniul orasului Bals este constituit din totalitatea bunurilor mobile si imobile care apartin domeniului public si domeniului privat al acestuia, precum si drepturile si obligatiile cu caracter patrimonial.
(2) Domeniul public de interes orasenesc a fost aprobat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr.1355/2001, se gaseste pe intreg teritoriul orasului Bals si este alcatuit din urmatoarele bunuri:
1. drumuri orasenesti;
2. terenuri si cladiri in care isi desfasoara activitatea aparatul propriu al Consiliului Local, institutiile publice de interes orasenesc: biblioteca, casa de cultura, spital, muzeu;
3. retele de alimentare cu apa realizate in sistem zonal sau microzonal, precum si statiile de tratare cu instalatiile, constructiile si terenurile aferente acestora;
(3) Domeniul privat de interes orasenesc reprezinta totalitatea bunurilor mobile si imobile care se gasesc in evidenta aparatului propriu al Consiliului Judetean si institutiilor de interes orasenesc din subordinea acestuia.
(4) Criteriile pe baza carora bunurile aflate in proprietate publica a orasului si cele din proprietatea privata a acestuia, pot fi date in administrarea societatii comerciale a Consiliului Local si institutiilor publice, pot fi concesionate ori inchiriate, in conditiile legii, sau pot fi atribuite in folosinta gratuita pe termene limitate, persoanelor juridice fara scop lucrativ care desfasoara activitate de binefacere sau de utilitate publica, ori serviciilor publice locale, sunt urmatoarele:
– nota de fundamentare privind eficienta;
– regiile autonome si institutiile publice sa fie, de regula, cu prioritate de interes local;
– veniturile din inchirieri sa fie venituri ale Consiliului Local oras Bals;
– bunurile din proprietatea publica inchiriate, sa fie reparate si intretinute conform contractului de inchiriere;
– bunurile sa fie date cu precadere in folosinta gratuita serviciilor publice care genereaza venituri Consiliului Local;
– inchiriere, concesionare, atribuire in folosinta gratuita, pe termen limitat, pentru activitati de binefacere si utilitate publica, precum si serviciilor publice de interes judetean.
(5) Criteriile pe baza carora Consiliul Local hotaraste cu privire la cumpararea unor bunuri ori la vanzarea bunurilor aflate in proprietate privata, sun in principal:
– necesitatea, oportunitatea vanzarii-cumpararii;
– organizarea licitatiei in conditiile legii;
– veniturile din vanzare sa se utilizeze in investitii.
(6) Vanzarea, concesionarea si inchirierea se face prin licitatie publica organizate in conditiile legii.
(7) Inventarul bunurilor Consiliului Local oras Bals este structurat pe domeniul public si privat, pe institutii.
INVENTARUL BUNURILOR CONSILIULUI LOCAL BALS
Valoarea de inventar a bunurilor la data de 30 iunie 2003
Nr. crt. Denumire Mijloace fixe Obiecte de inventar Obs.
1 Domeniul public 2.093.597.402,00 0,00
2 Domeniul privat din care: 3.552.544.925,00 723.727.046,00
3 Primaria orasului Bals 375.451.501,400 354.802.586,620
4 Biblioteca orasului Bals 1.457.574.865,590 16.098.526,650
5 Casa de Cultura Bals 46.625.210,350 32.983.843,810
6 Piata Centrala Bals 52.227.623,140 42.410.140,160
7 Pompieri – PCI 596.310,000 10.192.379,280
8 Piata Turnuri Bals 17.613.072,220 7.471.695,950
9 Radioficare Bals 61.476,000 4.416.424,960
10 Spatii verzi Bals 233.705.547,000 207.238.845,540
11 Targ de saptamana Bals 3.638.149,500 4.985.104,700
12 Aparare protectie civila 18.308.000,000 8.444.209,940
13 Sc. gen. nr.1 Bals 100.047.798,000 0,000
14 Sc.gen.nr.2 Bals 2.354.188,000 0,000
15 Sc.gen.nr.3 Bals 2.459.552,000 0,000
16 Sc.gen.Miinesti 9.280,000 4.512.800,000
17 Gr.Sc.Ind.C-tii Masini Bals 50.952.475,000 0,000
18 Gr.Sc.Agricol Bals 4.607.801,000 0,000
19 Sc.gen.nr.5 Bals 81.677.640,000 0,000
20 Liceul Teoretic Bals 4.172.337,000 0,000
21 Gradinita nr.1 Bals 105.299,000 0,000
22 Gradinita nr.2 Bals 30.329.674,000 0,000
23 Gradinita nr.6 Bals 208.024.657,000 0,000
24 Scoala gen.Teis 220.140,000 0,000
25 Scoala Spineni 45.090,000 0,000
26 Cresa 12.091.357,000 27.181.462,000
27 Transport urban calatori 835.443.799,000 2.989.026,870
28 Spital orasenesc Bals 14.048.477,000 0,000
29 Cladiri admin. + Magazie fitosanitara 153.606,000 0,000
T O T A L: 5.646.142.327,200 723.727.046,000
CAPITOLUL XV.PARTIDE POLITICE, SINDICATE, ORGANIZATII PROFESIONALE SI CIVICE
Art.15. (1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.
(2) Activitatea social-politica a orasului Bals este marcata de partidele politice, sindicate, de organizatii profesionale si organizatiile care reprezinta societatea civila, infiintate dupa Revolutia din anul 1989, ca urmare a pluralismului politic.
(3) Cele mai reprezentative partide politice, care isi desfasoara activitatea in orasul Bals, sunt:
– Partidul Social Democrat;
– Partidul Romania Mare;
– Partidul National Liberal;
– Partidul Democrat;
– Partidul Umanist din Romania Social_liberal;
– Partidul Socialist al Renasterii Nationale;
– Partidul National Taranesc Crestin-Democrat;
– Actiunea Populara.
CAPITOLUL VI. CONFIGURATIA POLITICA A CONSILIERILOR
Art.16. (1) Consiliul Local al orasului Bals, ca autoritate a administratiei publice, constituit la nivelul orasului Bals, functioneaza pe baza principiilor autonomiei administrative, descentralizarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice, legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit.
(2) Primul Consiliu Local ales in mod democratic, dupa Revolutia din decembrie 1989, a fost legal constituit in sedinta din 01.03.1992.
(3) Actualul Consiliu Local s-a constituit la data de 22.06.2000 avand un numar de 21 de consilieri locali, cu aparteneta politica dupa cum urmeaza:
– Partidul Social Democrat – 5 consilieri
– Alianta Pentru Romania – 4 consilieri
– Partidul Romania Mare – 3 consilieri
– Partidul Democrat – 3 consilieri
– Partidul Socialist al Muncii – 3 consilieri
– Partidul Popular Democrat Roman – 3 consilieri
CAPITOLUL XVII. REFERENDUM SI ADUNARI CETATENESTI
Art.17. (1) La nivelul orasului Bals, cetatenii pot fi consultati prin referendum, asupra unor probleme de interes deosebit, cum ar fi: reorganizarea administrativ-teritoriala, realizarea unor servicii publice de interes comun etc.
(2) Cetatenii orasului Bals pot fi consultati prin adunari cetatenesti organizate pe cartiere, strazi. Convocarea si organizarea adunarilor se face de catre primar, la initiativa acestuia, ori a unei treimi din numarul consilierilor locali in functie.
(3) Convocarea adunarii cetatenesti se face prin aducerea la cunostinta a scopului, datei si locului unde urmeaza sa se desfasoare si adunarea este legal constituita in prezenta majoritatii reprezentantilor familiilor, adopta propuneri cu majoritatea celor prezenti, propuneri care se consemneaza intr-un proces-verbal care va fi inaintat primarului. Primarul il supune dezbaterii Consiliului Local in prima sedinta, in vederea stabilirii modalitatilor concrete de realizare si finantare.
(4) Solutia adoptata se aduce la cunostinta publica, daca este cazul, prin grija secretarului orasului Bals.
CAPITOLUL XVIII. RELATII DE PARTENERIAT
Art.18. (1) Cooperarea cu persoane juridice romane sau straine se realizeaza pe baza de acord de cooperare, relatiile de cooperare fiind initiate de catre una din parti, pe baza de scrisoare de intentie. Principiile si reglementarile care stau la baza acordurilor de cooperare, vor fi in concordanta cu prevederile art.38, alin.2, lit.x din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala.
(2) Cooperarea se stabileste in vederea realizarii in comun a unor actiuni de promovare a potentialului economic local, de sustinere a unor interese comune, privind dezvoltarea durabila, precum si in vederea finantarii unor actiuni initiate la nivel local.
(3) Cooperarea in vederea finantarii in comun a unor obiective de investitii, se realizeaza numai in cadrul unor programe de finantare existente, cu surse de finantare identificate prin program, pe baza de declaratie de parteneriat, pentru realizarea unui anumit proiect de investitii sau de promovare a unor domenii din cadrul vietii economico-sociale a orasului.
(4) Cooperarea cu organizatiile nonguvernamentale, se realizeaza pe baza de proiecte initiate in comun, in cadrul programelor de finantare existente, pe baza de declaratie de parteneriat si contract de parteneriat sau scrisoare de sustinere a uneia din parti de catre cealalta parte.
(5) Relatiile de parteneriat se vor stabili in vederea promovarii unor interese comune ale unitatilor administrativ-teritoriale, care isi manifesta dorinta de initiere a acestui tip de relatii. Parteneriatul se va stabili pe baza de protocol de colaborare sau acord bilateral, in care se vor prevede reguli de functionare a parteneriatului, drepturile si obligatiile partenerilor, termene de valabilitate ale protocolului.
(6) Protocolul de cooperare sau acordul bilateral va respecta prevederile Legii 215/2001 privind administratia publica locala si a celorlalte acte normative in vigoare, in domeniu.
(7) Cooperarea sau asocierea cu alte autoritati ale administratiei publice locale din tara sau strainatate se va realiza pe baza de acord, de cooperare sau asociere, in care vor fi prevazuti termenii cooperarii sau asocierii (scop, obiective, drepturi, obligatii, domenii de cooperare, durata acordului).
(8) Acordurile se vor intocmi cu respectarea prevederilor Legii 215/2001 privind administratia publica locala. Aderarea la asociatiile nationale (internationale) ale autoritatilor administratiei publice locale, se vor realiza pe baza prevederilor statutului si regulementului de organizare si functionare ale asociatiei respective, in special capitolul – Criterii de aderare – scopul unei astfel de actiuni fiind promovarea unor interese comune.
(9) Criteriile de aderare utilizate de autoritatile administratiei publice locale, pot fi:
– in calitate de membru activ;
– in calitate de membru consultativ;
– in calitate de observator.
CAPITOLUL XIX. ACORDAREA TITLULUI DE CETATEAN DE ONOARE AL ORASULUI BALS
Art.19. (1) Titlul de cetatean de onoare al orasului Bals, se atribuie persoanelor fizice romane sau straine, pentru a onora reusitele exceptionale ale personalitatilor care activeaza in diferite domenii de activitate, cum sunt: politic, economic, stiintific, social, cultural, sportiv si altele, sau pentru a se compensa eforturile depuse in vederea promovarii imaginii si potentialului orasului.
(2) Atribuirea titlului de cetatean de onoare al orasului, se face anual daca este cazul, de catre Consiliul Local al orasului Bals.
(3) Propunerile de candidatura trebuie depuse la registratura Primariei, candidatii fiind selectati de catre un juriu alcatuit din:
– un expert din mediul academic propriu domeniului pentru care se acorda titlul (politic, economic, social, cultural);
– doi reprezentanti ai Consiliului Local Bals;
(4) Titlul de cetatean de onoare consta in acordarea unui certificat, a unui simbol al autoritatii publice locale care acorda titlul si un premiu constand in 300 EURO.
(5) Conditiile de pierdere sau de retragere a titlului:
– prejudicierea imaginii orasului si locuitorilor sai, prin declaratii publice sau printr-o activitatea ostila;
– daca este privat de libertate.
CAPITOLUL XX. STEMA ORASULUI
Art.20. (1) Stema orasului Bals a fost aprobata prin Hotararea Consiliului Local Bals nr.23 din 19.08.1993 si aceasta se compune dintr-o osie montata, care reprezinta activitatea economica a celei mai mari unitati economice din orasul Bals, roata olarului care reprezinta o indeletnicire a localnicilor, din cele mai vechi timpuri, un spic de grau care reprezinta agricultura, o arcada care reprezinta podul de peste raul Oltet si o acvila luata din stema tarii.
(2) Stema orasului poate fi reprodusa pe imprimatele Consiliului Local si ale Primariei orasului Bals, pe indicatoarele care marcheaza intrarea in oras si expusa pe frontispiciul cladirii in care se afla sediul Primariei orasului Bals si al Consiliului Local oras Bals, precum si in interiorul institutiei, in locuri anume stabilite.
(3) Stema orasului se foloseste cu prilejul unor manifestatii se interes local, in actiuni protocolare sau festive si poate fi reprodusa pe insgne, embleme, pe tiferite tiparituri si alte obiecte destinate sa contribuie la cunoasterea specificului judetului.
(4) In cazul in care stema orasului este reprodusa, expusa sau folosita impreuna cu stema Romaniei, aceasta va fi de marime inferioara si va respecta prioritatea stemei tarii.
Modificarea si completarea prezentului statut se face de catre Consiliul Local oras Bals, acesta avand in competentele sale aprobarea si modificarea statutului orasului.